Névjegy

Márkháza Község Önkormányzata
Cím: 3075 Márkháza, Rákóczi út 23.
Telefon/Fax:
+36-32/390-054
E-mail cím: markhaza123 [at] gmail [dot] com

é.sz.:48.0164° k.h.:19.72170°

MÁRKHÁZA ARCULATI KÉZIKÖNYV


 


Márkháza

MárkházaMárkháza község Nógrád megyében, a megyeszékhelytől 15 km távolságban lévő, a Kis-Zagyva völgyében épült település. A Mátra és a Cserhát hegységek nyúlványai által övezett, turisztikai látványokkal megáldott környezet, amely 250 főt számláló helyi lakos és az idelátogató vendégek békés otthona.
Közigazgatási területének jelentős része a Bükki Nemzeti Park felügyelete alatt áll, amely védi a természet alkotásait a civilizáció ártalmaitól.
A település szomszédságában lévő Sámsonháza-i vár maradványai tanúsítják a 12. században a környéken uralkodó rablólovag, Sámson létezését. A monda szerint fiának Márknak adományozta a jelenleg Márkháza község területéhez tartozó birtokát. A község neve Márkháza a Márk birtokos nevéhez köthető.
A török megszállás idején a település megsemmisült. A 17. század elején néhány szlovák nemzetiségű család telepedett le, erre utalnak a máig is ismert szlávos csengésű dűlőnevek: Kopanyica, Kapusznyica, Vreska?, valamint az, hogy a községet Tót-marokháza néven is ismerték egykoron.  Máig is fennmaradtak az erről tanúskodó születési anyakönyvi Kivonatok az 1800-as évekből.
Ma már nem őrzik ezt a származástudatot és a vallásuk is Római Katolikus, erre utal az is, hogy a falu népe szép, modern templomot épített a Kádár-rendszer fénykorában, 1979-ben.
A község ún. ?zsák? település, így az átmenő járművek forgalma által okozott káros hatásoktól mentes. A település elérhető a 21. számú fő-közlekedési útról letérve Pásztó felől 8 km, Salgótarján irányából 10 km távolság utazással, gépkocsival, illetve VOLÁN járatokkal kiváló minőségű úton.
A falu arculata az elmúlt 20 év alatt gyökeresen megváltozott. A korlátlan munkahelyet adó környékbeli szénbányák és mezőgazdasági üzemek megszűntetése nagyfokú munkanélküliséget jelentett és jelent. A település fejlett infrastruktúrája és a környezet turisztikai adottságai egy új iparág, a falusi turizmus kibontakozásának lehetünk szemtanúi.
Az egykoron bányászok lakta, palóc jellegű lakóházakat városlakó családok ún. ?hétvégi? házakká alakítanak, ahol baráti összejöveteleket, valamint gyalogos és kerékpáros, lovagló túrákat szerveznek. A sportrendezvények a helybéliek és az új lakók közt évek óta nagy érdeklődés közepette, jó hangulatban zajlik.
A községből kiinduló turista utak egyike a Márkháza-Mátraverebély SZENTKÚT zarándok hely között erdei úton haladót egy csodálatos ősborókás látványa állítja meg, hogy tovább gyönyörködhessen. Aki a Sámsonháza-i várat jelöli célul az egy tufakő bánya mellett megpihenve elmélkedhet a több millió évek alkotásain.

 

Márkháza